Wednesday, July 23, 2014

Kesihatan| Demam Denggi

Assalamualaikum..

Selamat berpuasa. Dah nak habis ramadhan pun baru sempat nak wish selamat berpuasa. Dua minggu kena demam denggi. Kena denggi ni masa g puchong hari tu. Dugaan sangat bulan ramadhan ni. 10 hari terpaksa tinggal puasa. Serius memang sakit sangat demam denggi ni. Memula ingat demam viral je memandangkan sekarang musim demam. Hari pertama demam teruk sangat. En.suami balik keje terus dia bawak gi klinik. Then doktor pun amikla darah. Result dapat taw esok. Tunggu punya tunggu dia cakap xde denggi..syukur sangat tapi demam still tak juga kebah. Dah makan panadol pon same je. Esok nya dah cuti so balik kg..Kat kg pulak demam makin teruk. Sakit kepala, badan rase letih sangat. Sejuk sangat dalam badan. Then hari ke 3 en suami ajak gi klinik lagi amik darah. Then betul positive denggi. Doktor ckp kalau hr pertama demam amik darah memang xdapat detect kalau denggi. Bermula la hari2 ku pergi kelinik amik darah cucuk sana sini. Seminggu amik darah hari2 sampai tangan lebam. Darah plak xnaik2.. asyik kene marah je dengan doktor sbb xminum air banyak2.. denggi memang xde ubat ye. Kena banyak minum air je kasi platlet naik balik. Then en suami beli ketam hari2 pastu buat sup ketam. Rebus biase je letak serai letak bwg sikit. Bagus minum tu..nak lagi bagus beli ketam nipah. Pastu hari2 aku blend buah jambu batu minum air dia. Alhamdulillah 2 hari minum tu platlet dah semakin hari naik. Tapi still kene amik darah sampai doktor dah xtaw lagi nk cucuk kt mana sebab tangan aku dua2 dah lebam. Alhamdulillah minum air banyak2, minum sup ketam ngn jus jambu darah pun naik 198.. suami aku paling happy sbb aku dh bebas dari denggi n dia pon bole balik kl g keje..huhu..

Apepun denggi memang demam yang paling aku rase paling teruk and mengakitkan. Hati2 la dengan aedes ye kawan2..

Thanks suami ku syg sebab menjaga saya sepanjang saya sakit. Mak pon same..terima kasih banyak2..i lebiyuuu..muah2..

Monday, July 7, 2014

Part 1| Hari perkahwinan shida & hafizul

Assalammualaikum...

Lama betul xupdate blog. Sebabnyer terlalu sebok buat preparation untuk kawen. Alhamdulillah, 6jun2014 dengan sekali lafaz aku sah menjadi isteri kepada Ahmad Hafizul. Akhirnya setelah pelbagai dugaan yg datang kami bersatu jugak. Syukur pada mu Ya Allah. Aku harap rumahtangga ini akan kekal sehingga ke syurga. InsyaAllah aku cuba untuk menjadi isteri solehah kepada Ahmad Hafizul..

Terima kasih yang tidak terhingga kepada mak, adik beradik, keluarga suami,saudara mara, sahabat handai yg banyak membantu dan hadir pada hari majlis. Terima kasih jugak atas hadiah dr kalian semua. Happy sangat.

Gambar belum siap lagi mungkin dalam 2 3 minggu lagi baru siap.. nanti dah siap aku upload lagi..

Sunday, May 25, 2014

Cerita 4 tahun lepas

Hari ni mcm biasa lah bangun pagi dok termenung sambil jeling kalendar bape hari lagi tinggal untuk status anak dara ni..haha gedik betol.

Sambil termenung tetiba teringat nk bace blog pijo. So taipla penyucomel, everytime buka blog ni komfem aku senyum sorang2. Mana taknya mcm xcaya je tunang aku ni dulu bole thn la sweetnya tp skrg hampehhh..

So saje la bace balik post2 dia yg dulu2 tu..flashback balik saat2 dahulu kala.hahahaha..

Perghhh jiwangnyerr tunang kite dulu. Sayang betol dia kt aku haaa..tapi skrg mcm tak kisah je pon..hahah mesti dah boring kan. Yela zaman kanak2 ribena lagi kan mase tu skrg dh makin matang dah nak kawen pon so perangai pon dh lain la..huhu..
Harap2 kasih sayang awak pada sy tetap sama mcm dulu la ye..

Kasih saya sayang saya cinta saya pada awk dr dulu sampai saat ni still sama. Cuma skrg yg membezakan saya dgn yg dulu adalah umur. Faktor kematangan yg ada pada diri saya.

Biar pun kite pernah ade masalah dlm hbgn satu masa dulu tp alhamdulillah sbb kita sama2 tahu perbetulkan keadaan. Saya harap awak boleh bimbing saya ke jalan yg benar. Bawak saya masuk syurga. Pimpin saya jadi isteri solehah.

InsyaAllah dua minggu lagi. :")

Saturday, May 17, 2014

Peshbuk punya angkara

Perkahwinan. Satu perkataan yg bila kita dengar mesti rasa gembira, excited, berdebar.

Okay kali ni ak nk cakap pasal kahwin. Bukan sebab aku nak kahwin tp sebab keadaan sekeliling buat aku nk tulis about this. Bila aku dh nk dekat kahwin ni aku banyak berfikir. Aku banyak melihat. Dan aku cuba untuk belajar dari ape yg aku lihat.

Orang cakap hidup kita macam roda. Kadang-kadang kt atas kadang-kadang kt bawah. Macam tu la jugak hubungan dalam sesebuah rumahtangga. Hari ni ape yg aku nampak manusia bila nak kawen bukan main lagi happy. Hari2 update twitter, fesbuk, instagram. Cerita ape yang dia dh beli untuk persiapan, masuk pic tunang buat caption counting the days..mohon jangan terasa sebab kadang2 aku pon ade terbuat mcm ni. Tapi bg aku xperlu setiap perkara nk update. Tak salah nk share korang punya happy tu sebab aku pon buat but sometimes aku rasa annoying bila sesetengah tu every minutes nak update nak post picture. Amik pic selfie peluk2 buat caption harini hubby demam. Motif apekah anda buat caption macam tu then upload pic ko tengah pelok si hubby ni atas katil. Yeahh i know korang dah kawen but no need la to show ur kasih sayang like that dekat public. Sometimes orang yg nengoknyerr pon rase nak meloya.

And satu lagi yang aku perasan rakyat malaysia ni yang suka update status every time everyday every minutes every seconds dekat fesbuk. Oke lah ade la satu minah ni dari zaman dia bercinta sampai la skrg dah ade sorang anak. Hari2 tiap saat post pic n buat status kt fesbuk. Dulu masa bercinta hari2 la dok cter pasal kekasih dia..pegi makan, tengok wayang, shopping sume la..pastu dah tunang plak hari2 citer pasal en.tunang dia. Dah kawin aku ingt nak slowdown la sikit kan..rupanya lagi teruk..haha..pastu dh mengandung pon same la hr2 cter muntah sane sini. Post pic perut boyot macam2 lagi lah. Sampai dh beranak and skrg ank pon dh setahun. Sepanjang tahun hari2 dia masuk pic ank dia. Hahaha..yee kak, xsalah pon nk buat camtu sbb fesbuk tu milik awak. Tapi anak tido nk update, anak makan nk amik pic..hadoii..aku pon xnk ckp lebih2 sbb mana taw nanti aku pon same ke kan.. bukan aku ckp aku xnk masok xnk update mcm tu..nak tp bukan setiap saat.

Sape xnak share kan happy life kite dekat org lain. Of course nak but berpada pada. Ada yg suka dan ada yg xsuka.

Okayy aku taw aku lari dari topik lagi kali ni. Aku selalu mcm tu  dari zaman sekolah bila cikgu bagi tajuk buat karangan aku dh mcm2 idea dah. Tapi bila start menulis huraian aku dh kemane2. Always lari topik. Maafkan. Hewwwheww..xpela layan kan aje la sbb aku malas nk delete2..heeehahahh..

Ok bai nk prepare barang kawen.. :P

Saturday, March 29, 2014

Kesayangan hati patik

Hari ni hari paling eksaited sesangat sebab tak sabar sesangat nk jumpe kesayangan kesayangan hati patik. Susah wohh kalau nk dapat kumpul semua mcm dulu sejak memasing dh keje ni. Asal plan mesti xdapat nak gather dengan semua. Kejap sorang balik kg sorang bz la ape la..tapi kali ni pon still xckup jgk pon. Tak pela asalkan dapat jumpe walaupun yana and ain xdapat join. Memandang xlama lagi memasing nk tamatkan zaman bujang so kene jgk jumpe awok2 semua. Koranggg rindu gile okay saat2 mcm ni. Last kite wt semua ni masa study dulu kan. Rindu zaman duduk satu rumah dulu. Makan same2, pegi kelas, gosip2 dalam bilik, masak sesama. Okay la xnk ingt banyak2 kang aku jgk yg sedih.. apepon patik nak ckp yg patik sayang korang sesangat. Lebiyuuuu..muahmuah..